
چگونه مشاوره صنعتی آذرتسکا پروژههای شما را بهینه میکند؟
29 دی 1403
۵ نوآوری مهم در اجرای سیستمهای اتوماسیون صنعتی
28 اسفند 1403فهرست مطالب
با نگاهی به جدیدترین سازههایی که در دنیا ساخته میشوند، شاهد اشکال عجیب و غریب و خاصی هستیم. برجی که شکافی عمیق در وسط آن وجود دارد یا پلی که بخش زیادی از آن زیر آب است. همیشه این سوال را در ذهن ایجاد میکند که چگونه میتوان چنین اجزایی را ساخت و از شکستن آنها جلوگیری کرد. در این نقطه ما با اهمیت تحلیل تنش در تجهیزات صنعتی آشنا میشویم. با تحلیل تنش به عنوان ابزاری کلیدی میتوانیم از خرابیها جلوگیری کرده و تجهیزات صنعتی قدرتمندی تولید کنیم.
آشنایی با مفهوم تحلیل تنش
قبل از اینکه به سراغ اهمیت تحلیل تنش در طراحی تجهیزات صنعتی برویم، باید با تعریف تنش و کرنش آشنا شویم. تنش (Stress) یکی از مفاهیم فیزیکی بوده که واکنش ذرات یک جسم در مواجهه با نیروی خارجی را نشان میدهد. مانند فنری که کشیده میشود یا کودکی که روی سطح ترامپولین میپرد همه مثالهایی از تنش هستند. حالا اگر جسم در اثر وارد شدن تنش تغییر شکل بدهد به آن کرنش گفته میشود.
تنشها در سیستمهای صنعتی انواع مختلفی دارند و واکنشهای متفاوتی نیز دریافت میکنند. به صورت کلی 4 تنش در سیستمها وجود دارد:
1. تنش کششی (Tensile Stress): تنش کششی نیرویی است که ماده را مجبور میکند تا افزایش طول داشته باشد مانند کشیدن یک کابل فولادی که باعث افزایش طول کابل میشود.
2. تنش برشی (Shear Stress): تنش برش نوع متفاوتی از تنش بوده و منجر به لغزیدن لایهها روی یکدیگر میشود.
3. تنش فشاری (Compressive Stress): تنش فشاری همانطور که از نامش مشخص بوده ماده را فشرده کرده و باعث کاهش طول آن میشود مانند فشاری که بر ستونها وارد میشود.
4. تنش خمشدگی (Bending Stress): تنش خمشی را احتمالا همه ما دیدهایم و نیرویی است که باعث خم شدن یک جسم میشود مانند زمانی که یک تیرآهن در اثر باری که روی آن قرار دارد، خم میشود.

چه روشها و تکنیکهای برای تحلیل تنش وجود دارد؟
روشها و تکنیکهای مختلفی برای تحلیل تنش وجود دارد که در نهایت باعث میشود سازهها مقاومت بیشتری در برابر فشار داشته باشند. به صورت کلی چهار روش عددی، تحلیلی، تجربی و شبیه سازی کامپیوتری برای تحلیل تنش وجود دارد که در ادامه هریک از این موارد را توضیح میدهیم.
روش عددی
اولین روشی که برای تحلیل تنشها قصد داریم معرفی کنیم، روش عددی است. در روش عددی با استفاده از محاسبات کامپیوتری میتوانیم رفتار اجسام پیچیده را در مقابل تنش و کرنش مشاهده کنیم. در روش عددی از تحلیل اجزای محدود که به اختصار FEA گفته میشود، استفاده میکنیم. این روش برای تحلیل تنش در تجهیزات صنعت، توربینها و پلها کاربرد دارد.
روش تحلیلی
یکی از روشهایی که مبتنی بر معادلات ریاضی بوده، روش تحلیلی است. در روش تحلیلی از قانون هوک و معادلات الاستیسیته برای بررسی تنش و کرنش استفاده میشود. این روش دقت بسیار بالایی داشته و میتوان با حل معادلات، از صحت نتیجهها اطمینان پیدا کرد. از نرمافزارهای MATLAB و MathCAD برای روش تحلیلی تنش استفاده میشود. البته روش تحلیلی با وجود کاربردی بودن در بسیاری از سازهها در سیستمهای پیچیده و غیرخطی کاربرد ندارد.
روش تجربی
یک روش دیگر برای تحلیل تنش در تجهیزات صنعتی روش تجربی است که به صورت مستقیم میزان تنش و کرنش اندازهگیری میشود. بنابراین نقاط بحرانی سازهها بررسی شده و با ابزارهایی مانند کرنش سنج، فتوالاستیسیته و اولتراسونیک میتوان از میزان سالم بودن تجهیزات و مقاومت آنها در برابر تنش اطلاع پیدا کرد.
روش شبیه سازی کامپیوتری
جدیدترین روش تحلیل تنش، شبیهسازی کامپیوتری است. در این روش از نرمافزارهایی مانند SolidWorks، Ansys Mechanical و Simulation استفاده میکنند تا رفتار هر سازه تحت بارهای مختلف را بررسی کنند. با استفاده از نرمافزار میتوان قبل از اینکه سازه ساخته شده و نیروها به آن وارد شوند، بهترین و بهینهترین روش طراحی را ارائه کرد.

چرا تحلیل تنش در طراحی تجهیزات صنعتی اهمیت دارد؟
دلیل اهمیت تحلیل تنش در تجهیزات صنعتی جلوگیری از خرابی سیستمهای مکانیکی است. هنگامی که یک سازهای خراب میشود میتوان برای آن دلایل متنوعی را در نظر گرفت اما یکی از مهمترین آنها عدم تجزیه و تحلیل تنش بوده است. مهندسان باید شرایط بار و تنش کششی و برشی را با استفاده از سیستمهای محاسباتی و با عملکرد بالا فراهم کنند. با این کار میتوان پیشبینی کرد که یک جسم تا چه اندازه توانایی تحمل تنش داشته و از کدام لحظه شکست میخورد. بنابراین قبل از آن میتوان سازه را اصلاح کرد.
علاوه بر این در طول طراحی مکانیکی، مهندسان با اجرای آنالیزها میتوانند میزان تنش هر سازه و هر جز آن را بررسی کنند. این کار به صورت جزئی منجر به تحلیل تنش بیشتری میشود. گاهی با تغییر ماده اولیه یک سازه میتوان دوام آن در برابر تنش و کرنش را افزایش داد. اهمیت تحلیل تنش به شکل دیگری خود را در ایمنی صنعت نشان میدهد. هرچه تحلیل بهتر صورت گرفته باشد، حوادث ناشی از مشکلات زیرساختهای حیاتی کمتر رخ میدهد.
اگر تحلیل تنش در تجهیزات صنعتی به درستی انجام نشده باشد گاهی منجر به فروپاشی کارخانه یا ماشینآلات میشود. این اتفاق صدمات مالی و جانی بسیار زیادی برای یک سیستم تولید صنعتی خواهد داشت. در این راستا باید مهندسان از دستورالعملهای مشخص شدهای پیروی کنند. با دنبال کردن همه مراحل ایمنی و اقدامات حیاتی میتوان تحلیل تنش را در طراحی تجهیزات صنعتی به خوبی انجام داد.
نگاهی به مهمترین کاربردهای تحلیل تنش در صنایع
اهمیت تحلیل تنش خود را در صنایع مختلفی از جمله هوافضا نشان میدهد. انجام این فرآیند در صنعت به ما این امکان را میدهد که بتوانیم چگونگی واکنش مواد جامد و سازهها را نسبت به بارهای خارجی بسنجیم. در نتیجه از فروریختن آن در طی عملیات جلوگیری کنیم. از پلها و ساختمانها گرفته تا بالهای هواپیما و حتی قاب گوشی هوشمند نیز از کاربردهای تحلیل تنش در تجهیزات صنعتی هستند.
صنایع نفت و گاز
در صنایع نفت و گاز دما و فشار بسیار بالا است. همچنین به دلیل ماهیت مواد ویژگی خورندگی به چشم میخورد. از تحلیل تنش در صنعت نفت و گاز برای بهینهسازی خطوط لوله و مخازن تحت فشار استفاده میشود این تحلیل کمک میکند تا بتوانیم از شکستن و نشتی تجهیزات در طی فرآیند جلوگیری کنیم.
صنایع هوافضا
علاوه بر صنعت نفت و گاز، صنایع هوا فضا نیز از مهمترین بخشهایی هستند که از تحلیل تنش استفاده میکنند. طراحی بدنه هواپیما، پرههای توربین و قطعات داخل موتور جت همگی نیاز به تحلیل تنش برای مقاومت در برابر تنشهای مکانیکی و حرارتی دارند. در صنعت هوافضا معمولا از FEA برای تحلیل تنش استفاده میشود.
صنایع خودروسازی
هنگام تولید خودرو باید بتوان سیستم تعلیق و قطعات موتور را طوری طراحی کرد که در هنگام حرکت و تصادف عملکرد خوبی داشته باشند. همچنین در مسافتهای طولانی قطعات از بین نرود. در این موارد اهمیت تحلیل تنش و استفاده از روش صحیح برای بررسی آن مورد توجه قرار میگیرد.
صنایع دریایی
هنگام طراحی بدنه کشتی و زیردریایی مهم است که بتوانیم مطمئن شویم چقدر در برابر فشار آب و امواج مقاومت میکنند. همچنین سکوهای نفتی نیز باید چنین مقاومتی نسبت به نیروهای هیدرودینامیکی داشته باشند.
صنایع عمران
از ابتدای این مقاله بارها به سازه اشاره کردیم و اینکه باید در برابر تحلیل تنش و کرنش مقاومت داشته باشد. در طراحی پلها، برجها و سدها از تحلیل تنش به منظور جلوگیری از فروریختن در برابر بارهای سنگین مانند زلزله و باد استفاده میشود.
آیا تحلیل تنش با محدودیتها و چالشهایی روبرو است؟
با اینکه به صورت تئوری تحلیل تنش مفهوم چندان پیچیدهای به نظر نمیرسد اما اجرای آن در طراحی تجهیزات صنعتی بسیار پیچیده و سخت است. بنابراین گاهی برای بررسی دقیق باید از روشها و موارد مختلفی این موضوع را بررسی کرد:
· رفتار غیرخطی مواد: رفتار غیرخطی مواد یکی از اصلیترین چالشهای مهندسان هنگام تحلیل تنش به شمار می رود. بعضی از مواد مانند کامپوزیتها، پلیمرها و آلیاژهای فلزی در شرایط مختلف رفتارهای متفاوتی از خود نشان میدهند.
· پیچیدگی هندسی: همه قطعات هندسه صاف و مشخصی ندارند بنابراین برای تحلیل تنش، بررسی اشکال آنها چالشهای زیادی دارد. در این حالت باید از المانهای بیشتری در نواحی بحرانی استفاده شده تا بتوان شکلهای نامنظم را نیز به خوبی تحلیل تنش کرد.
· شرایط محیطی متغیر: شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و خوردگی از عوامل موثر روی تغییرات تنش هستند. گاهی این شرایط به قدری پیش بینی ناپذیر هستند که باید از تحلیل دینامیکی و گذرا استفاده کرد.
· محدودیت محاسبات: محاسبات ریاضی در سیستمهای پیچیده بسیار سخت بوده و بدون کمک کامپیوتر انجام نمیشود. در این حالت حتی تحلیلهایی مانند FEA نیز به طور کامل نمیتوانند پاسخ دقیقی ارائه دهند.
· نبود دادههای عمیق: برای اینکه تحلیل تنش به دقت انجام شود، باید از خواص مکانیکی مواد استفاده کنیم. حالا ممکن است در همه مواقع خواص کامل مکانیکی را نداشته باشیم بنابراین تحلیلها با خطا همراه میشوند.
نتیجه گیری
هزینههایی که در اثر خراب شدن تجهیزات صنعتی و توقف خط تولید ایجاد میشود، بسیار زیاد است. بنابراین صنایع باید به دنبال روشهایی باشند که قبل از خراب شدن یک تجهیز بتوان متوجه آن شد. با تحلیل تنش در بسیاری از موارد میتوانیم از فرونشست و خراب شدن سازهها و ابزارهای مهم جلوگیری کنیم. به صورت پیشرفتهتر حتی میتوانیم تجهیزات و سازههای عجیب و ظاهرا خلاف فیزیک طراحی کنیم. نظر شما چیست؟ آیا با کاربردهای گسترده تحلیل تنش در صنایع آشنا هستید؟ نظرات خود را در کامنت با ما در میان بگذارید.