
نگهداری و تعمیر دستگاه پرس C شکل هیدرولیکی
17 فروردین 1404
اهمیت دستگاه تست آکسل در بهبود عملکرد خودرو و تراکتور
25 فروردین 1404فهرست مطالب
در دهههای گذشته بررسی و عیبیابی مشکلات گیربکس فرآیندی سخت و زمانبر بود. به همین دلیل کمتر کسی به دنبال انجام آن بوده زیرا هزینههای زیادی باید پرداخت میشد. این در حالی است که فناوریهای پیشرفته امروزی کمک میکنند تا بتوان تست گیربکس را به صورت پیشرفته انجام داد. ارزیابی گیربکس با استفاده از سیستمهای دیجیتالی و به کمک هوش مصنوعی به دقیقترین و بهترین شکل ممکن انجام میشود. در این مقاله قصد داریم تا با دستگاههای تست گیربکس آشنا شویم.
چرا تست گیربکس اهمیت دارد؟
گیربکس یا جعبه دنده (Gearbox) وظیفه دارد تا خودرو را در سرعتهای مختلف کنترل کند. استفاده از گیربکس در تجهیزات و لوازم مختلف باعث شد تا عملکرد هرکدام ارتقای زیادی پیدا کند. به همین دلیل رفته رفته از اینکه تنها کاربرد آن در خودرو باشد، به همه ماشینهای صنعتی و دستگاههای تولیدی کشیده شد. با گیربکس میتوانیم گشتاوری که موتور تولید میکند را به همه اجزای متحرک منتقل کنیم.
چرخش موتور، نیرویی را تولید میکند که باید به چرخها انتقال پیدا کند اما قبل از آن نیاز به تناسب دارد. اگر این نیرو متناسب با توان قطعه نباشد، عملکرد مثبتی نخواهد داشت. پس متوجه میشویم که به کمک گیربکس میتوانیم دستگاهها را بهینه کرده و ابعاد آن را کوچکتر کنیم. پس در همین راستا تست گیربکس برای سنجش میزان عملکرد آن اهمیت زیادی دارد.
دستگاه تست گیربکس وظیفه دارد تا جعبه دنده را در شرایط مختلف بررسی کرده و آن را عیبیابی کند. بعد از عیبیابی نوبت به رفع مشکل میرسد تا کارکرد جعبه دنده دچار اختلال نشود. از دستگاه تست گیربکس در موارد مختلفی از جمله کارگاههای صنعتی، آزمایشگاههای تحقیقاتی و تعمیرگاههای خودرو استفاده میشود.
اصول تئوری تست گیربکس چگونه است؟
دستگاه تست گیربکس بر مبنای اصول مکانیک و الکترونیک میتواند جعبه دنده را در شرایط مختلف بررسی کند. اگر بخواهیم از جنبه تئوری داستان آن را بررسی کنیم، باید بگوییم که با اعمال نیروهای گشتاور و سرعتهای مختلف جعبه دنده از لحاظ نحوه انتقال قدرت و عملکرد مورد آنالیز قرار میگیرد. در بعضی از دستگاههای تست گیربکس از سنسورهای لرزش و نویز استفاده میشود تا به طور دقیقتری جعبه دنده تجزیه و تحلیل شود.
برای تست عملکرد گیربکس از یک شرایط شبیهسازی استفاده میشود. در این موقعیت سنسورها به دستگاههای اطلاعاتی متصل هستند و میتوانند میزان راندمان و استهلاک را ثبت کنند. در انتهای فرآیند تست، دادههای به دست آمده را تحلیل کرده و گزارش دقیقی از آن ارائه میدهند. این گزارشها نشان میدهند که آیا گیربکس عملکرد قابل قبولی دارد یا باید تعمیر شود.
یک دستگاه تست گیربکس اجزای مختلفی شامل موتور محرک، سکوی آزمایش، دینامومتر، سیستم سنسور و سنجش، واحد کنترل و پردازش، شبیهسازی باز و خنککننده است. علاوه بر این یک سیستم نرمافزاری هم برای تحلیل دادهها وجود دارد.

آشنایی با دستگاههای تست گیربکس پیشرفته
همانطور که گفتیم هدف استفاده از دستگاههای تست گیربکس پیشرفته این است که طول عمر جعبه دنده افزایش پیدا کند. در فرآیند تست پارامترهایی مانند راندمان، شدت لرزش، نویز، میزان اصطکاک و انتقال گشتاور سنجیده میشود. با توجه به اینکه جعبه دنده چه طراحی داشته و نیاز به چه تستهایی داشته باشد، میتوانیم از دستگاههای تست مختلفی استفاده کنیم.
دستگاه تست دینامیکی
یکی از مرسومترین دستگاههای تست گیربکس، دینامیکی است. ورودی دستگاه تست دینامیکی به موتوری متصل شده که نیروی چرخشی را ایجاد میکند. در بخش خروجی نیز دینامومتر قرار دارد که میزان گشتاور و سرعت خروجی را روی شرایط مختلف گیربکس اندازهگیری میکند. از این دستگاه برای بررسی جعبه دنده خودروهای سواری، کامیون و ماشینآلات صنعتی استفاده میشود.
دستگاه تست استاتیکی
دستگاه تست استاتیکی وضعیت بدون حرکت گیربکس یعنی مکانیک آن را بررسی میکند. به عنوان مثال با این دستگاه میتوان میزان سایش دندهها و اصطکاک جعبه دنده را بررسی کرد.
دستگاه تست بارگذاری
بارگذاری یا لود شرایطی بوده که بارهای مختلفی به جعبه دنده اعمال شده و واکنش آن شبیهسازی میشود. به کمک این تست میتوانیم متوجه شویم که چگونه گیربکسها در شرایط واقعی واکنش نشان میدهند.
دستگاه تست دوام و استهلاک
برای بررسی میزان استهلاک و دوام گیربکس، از دستگاه تست جعبه دنده استفاده میشود. در این شرایط گیربکس را در شرایط سخت برای مدت طولانی قرار میدهند تا ببینند که جعبه دنده چقدر میتواند در برابر خرابی مقاومت کند. تستهایی از این دست ممکن است برای چند هفته تا چند ماه ادامه داشته باشند.
دستگاه تست هیدرواستاتیکی
تست هیدرواستاتیکی به منظور بررسی میزان فشار روغن، نشت، عملکرد پمپها و شیرهای کنترل در گیربکسها انجام میشود. معمولا این تست را برای خودروهای معمولی استفاده نمیکنند و بیشتر در تجهیزات صنعتی و ماشینهای سنگین کاربرد دارد.
چگونگی نحوه عملکرد دستگاه تست گیربکس پیشرفته
تا اینجا از لحاظ تئوری با نحوه عملکرد دستگاه تست گیربکس پیشرفته و انواع آن آشنا شدیم. حالا نوبت این است که به سراغ عملکرد این دستگاه و روش کار آن برویم.
· آماده سازی گیربکس: در اولین مرحله باید گیربکس برای نصب روی سکو آماده شود. گیربکس روی سیستم شفت ورودی و خروجی دستگاه متصل میشود. سپس سیستمهای نرمافزاری راهاندازش شده و محدوده تست وارد سیستم میشود.
· وارد کردن نیروی ورودی: سپس باید دستگاه نیروی محرکه به گیربکس وارد شده تا عملکرد آن مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد. در این مرحله از موتورهای الکتریکی، دینامومتر و سیستمهای شبیهسازی استفاده میشود.
· شبیهسازی عملکرد: بعد از اینکه نیروی ورودی وارد شد، حالا باید با تستهای مختلف به طور کامل عملکرد گیربکس سنجیده شود. این تستها شامل تغییر دنده، انتقال نیرو، لود، نویز و دوام هستند.
· جمعآوری دادهها: سنسورها باید دادههای گیربکس را جمعآوری کرده و آن را ثبت کنند. اطلاعاتی مانند میزان صدای تولید شده توسط گیربکس، ثبت لرزشهای غیرطبیعی، اندازهگیری میزان انتقال قدرت و میزان حرارت تولید شده ثبت میشوند.
· تحلیل دادهها: حالا با تحلیل دادههای به دست آمده میتوانیم مشکلات احتمالی را تشخیص داده و آنها را رفع کنیم. با استفاده از هوش مصنوعی میتوانیم از دادهها، مشکلات احتمالی آتی را نیز بسنجیم.
· ارائه گزارش: در آخرین مرحله که تستها تکمیل شده گزارش به صورت نمودارها، جداول و توصیههای فنی آماده شود.
مقایسه دستگاههای تست گیربکس موجود در بازار
دستگاههای تست گیربکس در ارزیابی عملکرد و کیفیت جعبه دندهها نقش بسیار مهمی دارند. در این بین بعضی از برندها به صورت تخصصیتر این دستگاههای تست را ارائه کرده و شما میتوانید با خرید خود از کیفیت گیربکس اطمینان حاصل کنید.

دستگاه ZF Test Systems
این دستگاه تست گیربکس تولید شرکت ZF آلمان بوده که بیش از 35 سال در زمینه تولید دستگاههای تست فعالیت میکند. ویژگی این مدل دستگاه این است که میتواند نیازهای تست را در حوزههای مختلف سنجیده و گزارش ارائه دهد.
دستگاه RENK
دستگاه تست گیربکس بعدی از شرکت RENK بوده که متخصص در زمینه آنالیز وسایل نقلیه سنگین، کامیونها و تجهیزات کشاورزی است. این شرکت دستگاهها را بر اساس نیاز مشتری طراحی کرده و شرایط بارگذاری متنوعی برای بررسی عملکرد جعبه دنده دارد.
دستگاه Power Test Dyno
شرکت آمریکایی Power Test Dyno دستگاههای تست دینامومتری برای اجزای هیدرولیکی و گیربکسها تولید میکند. این شرکت میتواند دستگاههای تست چندمنظوره تولید کرده تا گیربکس را از لحاظ عملکردی به شکلهای مختلفی بررسی کرد.
دستگاه Mustang Advanced Engineering
شرکت آمریکایی موستانگ دستگاههایی برای تست گیربکسهای وسایل نقلیه نظامی و صنعتی تولید میکند. طراحی این دستگاهها به گونهای است که میتوانند شرایط سخت را برای گیربکس فراهم کرده تا وضعیت آن را در بدترین موقعیتها نیز بسنجند.
تست گیربکس چه نقشی در افزایش بهرهوری دارد؟
انجام تستهای گیربکس به صورت دورهای و مداوم نقش بسیار مهمی در فرآیند تولید و کنترل کیفیت دارد زیرا به طور مستقیم کارایی و طول عمر دستگاه را افزایش میدهد. علاوه بر این یکی از مزایای بسیار مهم انجام تست گیربکس این است که مشکلات قبل از اینکه بروز پیدا کنند، شناسایی شده و تعمیر میشوند.
انجام تستهای دورهای نقش بسیار کلیدی در کاهش اتلاف انرژی دارد. عواملی مانند افزایش اصطکاک، کاهش گشتاور و بازده مکانیکی از طریق این تستها کاهش پیدا میکند. هرچه گیربکس سالمتر باشد، فاکتور ریسک کاهش پیدا میکند زیرا نقاط ضعف مکانیکی و الکترونیکی شناسایی شده و قبل از بروز حادثه تعمیر میشوند.
عمر مفید تجهیزاتی که تست میشوند، معمولا بیشتر است. در اینجا نیز با تست جعبه دنده میتوانیم مشکلاتی مانند نشت روغن، سایش دندهها و افزایش دما را در لحظه شناسایی کرده و سریعا تعویض کنیم.
نتیجه گیری
در این مقاله درباره بررسی دستگاههای تست گیربکس و اهمیت انجام چنین تستهایی صحبت کردیم. تست گیربکس یک بزار کلیدی برای بهرهوری صنعتی محسوب میشود. این فرآیند هزینههای تعمیر و نگهداری را کاهش داده و عملکرد را بهبود میدهد. علاوه بر این موارد، عمر دستگاه طولانیتر شده و نیازی به صرف هزینههای خرید مجدد ندارید.