
خطوط تولید هوشمند؛ چرا آینده صنعت به طراحی سفارشی وابسته است؟
29 اسفند 1403
تکنولوژیهای نوین در خطوط مونتاژ کامیون و تراکتور
10 فروردین 1404فهرست مطالب
جابهجایی و انتقال قطعات در هر فضای تولیدی یک فاکتور اساسی در سرعت عمل کلی آن سازمان است. میزهای رولر به دلیل ماهیت و ساختاری که دارند، در فرآیند تولید و بستهبندی نقشی کلیدی داشته و سرعت انجام کارها را به شدت افزایش میدهند. میز رولر ثابت یا نوع دیگر آن که متحرک است، هر یک به شیوهای به کمک تولیدکنندگان آمده و تاثیر چنان مثبتی داشتهاند که دیگر هیچ محیط کارگاهی را نمیتوان بدون این تجهیزات اداره کرد.
در این مقاله در کنار مقایسه میز رولرها، به توضیح هر کدام به شکل جداگانه نیز پرداختهایم و قصد داریم تا بتوانید تفاوتهای بارز میان این دو مدل کلی میز رولر را بهتر درک کنید. در انتهای این مقاله میتوانید با توجه به محیط کاری خود، بین این دو مورد انتخاب عاقلانهتری داشته و راندمان کار خود را افزایش دهید.
میز رولر ثابت چیست؟
یکی از تجهیزاتی که در صنایع گوناگون از دید افراد عادی پنهان میماند، میزهای رولر هستند. این لوازم اساسی، در تمامی بخشهای تولیدی یا لجستیکی کاربرد داشته و نمیتوان انتظار داشت بدون آنها، سرعت کار تا این اندازه افزایش پیدا کند. احتمالا یک تصویر کلی از این تجهیز در ذهن خود دارید. این میزها معمولا از جنس فلزی ساخته میشوند تا هم مقاومت بیشتری داشته و از طرفی به دلیل وزن بیشتر، تکان و جابهجایی ناخواسته نداشته باشند.
رولرها یا همان غلتکهای نصب شده روی آن نیز بسته به هدف شما، میتواند از جنسهای متفاوتی ساخته شده باشد. اما باید در برابر استهلاک مقاوم و کمترین اصطکاک را با قطعات داشته باشند. شما میتوانید از میز رولر ثابت برای جابهجایی مواد خام، قطعات صنعتی و یا محصولات نهایی و تکمیل شده خود استفاده کنید. میزهای ثابت قیمت کمتری دارند اما استفاده از آنها سختتر خواهد بود.
زمانی که خط تولید ثابتی را تشکیل میدهید تا با یک آهنگ یکنواخت مونتاژ انجام شده و محصولات خارج شوند، میتوانید از میز رولر ثابت استفاده کنید. البته این تجهیز برای فاصلههای طولانی مناسب نیست و به دلیل اینکه با تنظیم شیب سعی میشود حرکت اجسام را روی آن تسهیل کنند، نباید بین ایستگاههای ساخت، مسافت زیادی قرار گرفته باشد. شما میتوانید عرض، طول، ظرفیت تحمل وزن، تغییر پذیر بودن فاصله بین رولرها و حتی جنس قطعات بهکار رفته در ساخت میز رولر ثابت را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید.
عملکرد انواع میز رولر ثابت
این نوع میزها دارای غلتکهای ثابت هستند اما با توجه به اینکه مکانیکی یا موتوری داشتند، به دو دسته کاملا مجزا تقسیم میشوند. در نوع مکانیکی یا گرانشی، تنها با تنظیم شیب سطح میز و یا فشاری که نیروی کار هنگام قرار دادن قطعه روی میز رولر ثابت وارد میکند، کار انتقال انجام میشود. در برخی مدلها برای افزایش کارایی و ثابت نگهداشتن سرعت کار، از موتورهایی جهت چرخاندن غلتکها استفاده شده و تنها کافی است تا بسته مورد نظر روی اولین رولر بنشیند تا بعد از آن به انتهای خط تولید برسد.
میز رولر متحرک چیست؟
با وجود اینکه میز رولر متحرک قیمت بالاتری نسبت به مدل ثابت آن دارد، در اکثر صنایع از این نوع تجهیز استفاده میشود. در صنعت به دو مدل میز رولر متحرک گفته میشود. در حالت اول در قسمت بدنه دستگاه، چرخهایی نصب شده تا بتوان آن را به نقاط مختلف منتقل کرد. از این رو در کارگاههای کوچکتر که خط تولید ثابتی وجود ندارد، میتوان با تهیه یک میز رولر متحرک، فاصله بین ایستگاههای مونتاژ را پر کرد. از این رو پس از اتمام هر مرحله میتوان میز غلتکدار را جابهجا کرده تا بتوان بستهها را به نقطه دیگری حمل کرد.
البته نباید فراموش کرد که چرخهای این میزها دارای ترمزهای مخصوصی است تا هنگام استفاده، جلوی حرکات اتفاقی و جانبی آن را بگیرد. یک مدل میز رولر متحرک دیگر نیز به شکل نوار تولید میشود و این تسمه عریض، جای رولرهای متعدد را خواهد گرفت و به کمک موتور و چرخدندهها، با سرعتی یکنواخت حرکت میکند. در اینجا منظور از متحرک بودن این میز این است که رولرهایی که قبلا با فاصله ثابت از هم قرار میگرفتند حذف شده و جای آن را یک صفحه متحرک گرفته است.
نحوه عملکرد میز رولر متحرک
این میزها نیز از بدنه فلزی مقاوم، مانند فولاد، ساخته شده و نوار متحرک آن را نیز معمولا از پلیمرهای مقاوم میسازند. شما میتوانید ارتفاع و میزان سرعت حرکت اجسام روی آن را تعیین کنید. در میزهایی که دارای چرخ هستند، گاهی از سیستمهای الکترومکانیکی استفاده شده تا به کمک یک کنترلر، میز رولرهای سنگین را جابهجا کرد. در برخی صنایع که وزن اجسام تولیدی بسیار بالا است، استفاده از این مدل صرفه اقتصادی دارد.
در مدلهای کمی پیشرفتهتر میتوانید طول یا عرض میز رولر را که به شکل تلسکوپی طراحی شده است را تغییر دهید. در اکثر موارد، با وارد کردن تنظیمات به برنامه سیستم، تمامی دستورات به شکل خودکار تثبیت شده و کار انتقال بستهها با سرعت بسیار بیشتری پیش خواهد رفت. در فضاهایی که فاصله بین ایستگاههای مونتاژ بسیار زیاد است، تنها میتوان از نوع میز رولر متحرک استفاده کرد.

مقایسه میز رولر ثابت و متحرک
برای شناخت تفاوتها لازم است که مقایسه میز رولرها را به صورت موردی انجام دهیم تا ببینیم هرکدام دارای چه خصوصیات مثبت و منفی در مورد یک ویژگی ثابت است. در ادامه سعی شده تا مهمترین پارامترهای مربوط به یک میز رولر را بررسی کنیم.
· انعطافپذیری در استفاده
میز رولر ثابت نه قابلیت حرکت دادن شدن دارد و نه اجسام روی آن به صورت خودکار منتقل میشوند. اما در عوض میز رولر متحرک توانایی ثبت و جابهجایی مکرر را داشته و در مدلهایی از آن، بستهها به شکل منظم و ثابت به محل ثانویه حرکت داده میشوند.
· مقاومت فیزیکی
مدلهای ثابت طول عمر بیشتری داشته و میتوانند وزنهای بیشتری را تحمل کنند. حتی در ساعات طولانی کار نیز مقاومت بهتری از خود نشان میدهند. عمدهترین دلیل آن این است که سیستم آنها ابتداییتر بوده و از این رو وظیفه اصلی آنها تحمل بار قطعات است. مقایسه میز رولرها که متحرک هستند، امکان حمل بار کمتری داشته و برای بستههایی سبک و ساعات کاری کوتاهتر مناسب هستند.
· طول عمر دستگاه
میز رولرهای ثابت به دلیل تکنولوژی سطح پایینتر، نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری داشته و همین موضوع باعث شده تا طول عمر بیشتری نیز داشته باشد. برعکس میز رولر متحرک نیاز به بازبینی و عیبیابی بیشتری داشته و در یک برهه زمانی ثابت، تعمیرات بیشتری نیاز دارد.
· هزینه خرید و نصب
دستگاههای ثابت قطعا پیچیدگی کمتری دارند و همین موضوع به شکل مستقیم روی کاهش قیمت آنها تاثیر گذاشته است. از طرفی نصب آنها نیز کار خاصی نداشته و به راحتی قابل انجام است. در مقابل، میز رولر متحرک هم قیمت بالاتری داشته و هم برای نصب و تنظیم آن، فرآیند پیچیدهتری را باید طی کنید.
· سرعت و کارایی
در فضاهایی که عملیاتهایی ساده و ثابت در حال انجام هستند، میز رولر ثابت گزینه بهتری است. در مقابل برای ساخت و تولید قطعات پیچیده یا گستردهتر که تنظیمات خاص یا جابهجاییهایی در چینش ایستگاههای مونتاژ مورد نیاز است، در مقایسه میز رولرها نوع متحرک آنها بهتر عمل میکند.
مزایای میز رولر ثابت و متحرک
هر کدام از انواع میز رولرها دارای مزیت و ویژگی مثبت مربوط به خود بوده و نمیتوان از یکی به جای دیگری استفاده کرد. از این رو آشنایی با مزایای هر کدام میتواند فرآیند تصمیمگیری برای سفارش و خرید آنها را سادهتر کند. در ادامه به شکل مختصر مزایای هر کدام را بازگو کردهایم.
مزایای میز رولر ثابت
1. مقاومت فیزیکی و دوام بیشتر
2. هزینه خرید کمتر
3. عدم نیاز به چکاپ و رسیدگی دورهای
4. امکان استفاده در ساعات کاری طولانیتر
5. مناسب برای عملیات پیوسته و ثابت
مزایای میز رولر متحرک
1. امکان تنظیمات پیشرفتهتر
2. انعطافپذیری بالا در حین کار
3. استفاده از یک میز رولر در موقعیتهای مختلف
4. کاهش نیاز به نیروی کار انسانی
5. افزایش سرعت در انتقال بار

کاربردهای مختلف میزهای رولر
همانطور که گفته شد، میز رولر ثابت یا متحرک در صنایع مختلفی استفاده میشود. میتوان گفت در تمامی کارخانهها میز رولر متحرک وجود داشته و حتی در اکثر انبارها نیز چنین تجهیزی به چشم میخورد. در صنایع بستهبندی به دلیل حجم بالای بستهها و مسیر طولانی انتقال، نمیتوان از این قطعه استفاده نکرد. هنگام مقایسه میز رولرها باید توجه کنید که فرقی نمیکند که کدام نوع گزینه بهتری است، در تمامی صنایع مونتاژ یا خودروسازی به چنین تجهیزاتی نیاز پیدا خواهد شد.
در کارگاههای بزرگ و کارخانههایی که محل انبار به قسمت تولید نزدیک است، از میز رولر متحرک جهت جابهجایی بستهها و کارتنها بین این دو مکان استفاده میشود. یکی از کاربردهای مهم میز رولر ثابت این است که بتوان بستههای سنگین را روی آن قرار داده و کارگران با کمترین زحمت، قطعات را بین نقاط مختلف کارخانه جابهجا کنند. در این روش دیگر نیازی به ماشینآلات سنگین جهت حملونقل نبوده و در هزینههای درازمدت نیز صرفهجویی میشود.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل انواع میز رولرهای ثابت و متحرک را بررسی کرده و نقاط قوت و ضعف آنها را شناختیم. با کمی تحقیق بیشتر و کمک گرفتن از تیم پشتیبانی مجموعه آذرتسکا میتوانید انتخاب مناسبی برای فضای کار خود کرده و قطعهای اختصاصی برای خود سفارش دهید. فراموش نکنید که میز رولرها نقش بسیار مهمی در فرآیند تولید و بستهبندی دارند و نمیتوان یک کارگاه را بدون این تجهیزات تصور کرد. پس بهتر است که خرید این تجهیز را در لیست اقلام ضروری خود قرار دهید.